08 Αυγούστου 2012

Πάμε παραλία …!

Το ακόλουθο άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 8 Αυγούστου 2012.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
Πάμε παραλία …!
γράφει ο Παναγιώτης Αλεβαντής*

Πως διαχειρίζονται τις παραλίες τους άλλες Μεσογειακές χώρες για να τις κάνουν καθαρότερες και ασφαλέστερες για τους λουόμενους; Ένα χρήσιμο φωτογραφικό ρεπορτάζ με πολλές ιδέες για τα καθ' ημάς!

Την αφορμή για το σημερινό άρθρο μου την έδωσε ένας καλός συνάδελφος, ο Πασχάλης Παπαχριστόπουλος, που επισκέπτεται τακτικά την Πορτογαλία απ' όπου κατάγεται η σύζυγός του. Γυρίζοντας την τελευταία φορά μου έφερε μερικές φωτογραφίες από τις εγκαταστάσεις που συναντάς στις πορτογαλικές παραλίες. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε το σύστημα συλλογής των αποτσίγαρων. Στην είσοδο της παραλίας υπάρχουν πλαστικά κουτάκια τα οποία ο καπνιστής δανείζεται, τα γεμίζει με άμμο για να σβήνει τα τσιγάρα και τα επιστρέφει όταν φεύγει, αδειάζοντας τα αποτσίγαρα στον σχετικό κάδο. Παρόμοιο σύστημα, του οποίου το κόστος καλύπτεται από διαφημίσεις έχει και η Μάλτα, το οποίο, όπως και το σύστημα της Πορτογαλίας, έχει και εγκοπή για να στηρίζεται το τσιγάρο. Αμφότερα αποτελούν πρωτοβουλίες των αρμόδιων δήμων που φροντίζουν έτσι για την καθαριότητα των ακτών τους
Σε άλλες χώρες βέβαια, όπως π.χ. στη Γαλλία, οι δημοτικές αρχές έχουν προχωρήσει περισσότερο απαγορεύοντας τελείως το κάπνισμα στις δημοτικές παραλίες. Έτσι όχι μόνο διατηρείται η παραλία ελεύθερη από αποτσίγαρα αλλά προστατεύεται και η υγεία των δημοτών και των επισκεπτών, αφού είναι γνωστό σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, ότι το κάπνισμα αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία ασθενειών και θανάτων παγκοσμίως.

Όμως, στις παραλίες της Πορτογαλίας υπάρχουν και άλλες καινοτομίες. Κατ' αρχάς υπάρχουν ενδείξεις που υπενθυμίζουν την επικινδυνότητα της ηλιακής ακτινοβολίας, ιδίως για τα παιδιά. ορισμένες ώρες της ημέρας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες όταν κανείς εκτεθεί χωρίς αντηλιακή κρέμα ή χωρίς καπέλο. Η ηλίαση, η αφυδάτωση, το ηλιακό έγκαυμα και τελικά το θανατηφόρο καρκινικό μελάνωμα παραμονεύουν και αχρηστεύουν την ευεργετική επίδραση του ήλιου, που μας βοηθά να συνθέσουμε βιταμίνη Β και να αποφύγουμε τη ραχίτιδα και άλλες επιπλοκές.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις για την καθημερινή επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δημοσιεύει καθημερινά τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, τα ραδιόφωνα αναφέρουν τις περιοχές στις οποίες ο κίνδυνος είναι μεγάλος, αλλά η επιτόπια υπενθύμιση είναι πάντα χρήσιμη, ιδίως για τους τουρίστες που δεν ακούνε ραδιόφωνο και δεν διαβάζουν εφημερίδες.

Επίσης, οι πορτογάλοι έχουν λύσει με έξυπνο τρόπο ένα πρόβλημα που εμένα προσωπικά με ταλανίζει από τότε που έμαθα να πηγαίνω στη θάλασσα - πώς να καθαρίζεις τα πόδια σου από την άμμο μετά το μπάνιο! Με ένα σύστημα που δεν σε αναγκάζει να γίνεις ακροβάτης, που σε βοηθά να ακουμπήσεις ή ακόμη και να καθίσεις ενόσω ξεπλένεις τον άμμο από τα πόδια σου και που δεν σε υποχρεώνει να πατήσεις ξανά στην άμμο με βρεγμένες σαγιονάρες ή πέδιλα.

Τέλος, διαβάζοντας τις προάλλες στα ΧΝ για τον καθαρισμό των δρόμων από τις κολλημένες τσίχλες, θυμήθηκα το σύστημα που είχε εφαρμόσει ο Δήμος του Κόβεντρυ στην Αγγλία - μια μεταλλική πλάκα πάνω στην οποία οι περαστικοί μπορούσαν να κολλήσουν την τσίχλα τους αντί να την πετάξουν στο πεζοδρόμιο.

Καινοτομία, καθαριότητα, φροντίδα για τον λουόμενο δημότη ή τουρίστα. Δεν απομένει παρά να τους μιμηθούμε, ακόμη και να τους ξεπεράσουμε …

* Φυσικός, υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι απόψεις είναι προσωπικές και δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. http://alevantis.blogspot.com

Γνωμικά - Παροιμίες