31 Οκτωβρίου 2017

Υποψήφιοι αυτόχειρες και επίδοξοι δολοφόνοι

Μερικές καθημερινές συμπεριφορές δείχνουν ότι δεν αγαπούμε τη ζωή και την υγεία, ούτε τη δική μας ούτε των άλλων …
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 31 Οκτωβρίου 2017 στη στήλη Προστασία του Πολίτη και Καθημερινότητα-307)

Τροχαία. Η Βρετανία προχωρεί στην αναμόρφωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας δημιουργώντας ένα νέο αδίκημα, την πρόκληση τραυματισμού λόγω απερίσκεπτης οδήγησης. Σε περίπτωση που προκληθεί θάνατος λόγω υπερβολικής ταχύτητας, αγώνων ταχύτητας, οδήγησης υπό την επήρεια οινοπνεύματος και ουσιών ή χρήσης κινητού τηλεφώνου, θα προβλέπεται ποινή ισόβιας κάθειρξης αντί για την 14ετή φυλάκιση που προβλέπεται σήμερα.

Επιπλέον, το βρετανικό Υπουργείο Μεταφορών έχει διπλασιάσει το πρόστιμο για την χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, ανεβάζοντάς το στις 200 λίρες (περίπου 225 ευρώ) με ταυτόχρονη επιβολή 6 βαθμών ποινής στους οδηγούς.

Στη χώρα μας τα παραπάνω δεν θεωρούνται εγκλήματα αλλά πλημμελήματα! Έτσι, οι δολοφόνοι οδηγοί, αν έχουν επιζήσει, απελευθερώνονται αυθημερόν και έχουν την δυνατότητα να ξαναπιάσουν το τιμόνι πριν ακόμη στεγνώσει το αίμα των θυμάτων τους στην άσφαλτο. Κι αυτό παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις πολλών για τον χαρακτηρισμό των πράξεων αυτών ως τροχαίων εγκλημάτων. Όπως του Σταύρου Πολέντα, προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων «Ο Άγιος Χριστόφορος». Ή του γνωστού πρώην οδηγού αγώνων και ειδικού σε θέματα οδικής ασφάλειας Ιαβέρη (Αναστάσιου Μαρκουίζου).

Επιπλέον, η κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι σχεδιάζει τη σύνδεση των προστίμων για τις παραβάσεις του ΚΟΚ με το εισόδημα των παραβατών, κάτι που αποτελεί την χειρότερη μορφή ταξικού διαχωρισμού από την εποχή της φεουδαρχίας!

Φυτοφάρμακα. Μιλούσα τις προάλλες με έναν ελαιοπαραγωγό, στον οποίο συνέστησαν να χρησιμοποιήσει ένα συγκεκριμένο εντομοκτόνο (Bulldock) κατά του δάκου. Παρόλο που οι οδηγίες του προϊόντος μιλούν για δολωματικό ψεκασμό, η συμβουλή που δόθηκε ήταν για ψεκασμό ολικής κάλυψης. Ο υπόψη αγρότης διαπίστωσε με τρόμο ότι σε αυτή την περίπτωση η συγκομιδή επιτρέπεται μόνο 56 ημέρες μετά το τελευταίο ψέκασμα! Γιατί το συγκεκριμένο προϊόν είναι ιδιαίτερα τοξικό για τον άνθρωπο, τα ψάρια και τις μέλισσες.

Πολλά από τα ενεργά συστατικά των φυτοφαρμάκων είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνα. Είχαμε γράψει και παλιότερα για τις βλαβερές συνέπειες της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων, ιδίως όταν δεν λαμβάνονται οι προβλεπόμενες προφυλάξεις (βλ. Χ.Ν. 28/6/2012). Για να προστατευθούν οι ραντιστές (φόρμα, μάσκα, γυαλιά, υποδήματα, γάντια) αλλά και το περιβάλλον (π.χ. ο υδροφόρος ορίζοντας, τα άγρια ζώα αλλά τα χρήσιμα έντομα όπως οι μέλισσες). Επιπλέον, τα προστατευτικά ρούχα πρέπει να καθαρίζονται χωριστά από τα υπόλοιπα ρούχα της οικογένειας, προκειμένου τα φάρμακα να μην περάσουν στα παιδιά.

Κάπνισμα. Το έχουμε γράψει άπειρες φορές. Το κάπνισμα σκοτώνει! Κι όχι μόνο τους καπνιστές αλλά και όσους δεν καπνίζουν αλλά αναπνέουν τον καπνό του τσιγάρου, ιδίως σε κλειστούς χώρους (παθητικοί καπνιστές). Για να προστατευθούν αμφότεροι έχουν θεσπιστεί σε όλο τον κόσμο νόμοι που απαγορεύουν το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους. Στην Ελλάδα ο σχετικός νόμος δυστυχώς δεν εφαρμόζεται!

Ο καπνιστής που ξεφυσά τον καπνό του τσιγάρου του πάνω στον μη καπνιστή, εκτός από την βλάβη που προκαλεί στην δική του υγεία, δείχνει και παντελή έλλειψη σεβασμού για την ζωή και την υγεία του πλησίον του. Που μπορεί να είναι το παιδί του, η σύντροφός του, ο φίλος του. Όταν μάλιστα η ιατρική έρευνα έχει τεκμηριώσει τις βλαβερές συνέπειες του καπνού από την δεκαετία του 1950.

Διαπροσωπικό μίσος. Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα κηρύγματα μίσους εναντίον κάθε είδους μειονοτικών ομάδων. Μερικοί θρησκευτικοί ηγέτες και δημόσια πρόσωπα βάζουν στο στόχαστρο ανθρώπους διαφορετικής θρησκείας ή φυλετικού προσανατολισμού. Ή και ανθρώπους που έχουν φτάσει στη χώρα μας ως πρόσφυγες δραπετεύοντας από ζώνες πολέμων, σφαγών και καταπίεσης.

Παράλληλα, μερικοί πολιτικοί επαναφέρουν στην επικαιρότητα περιόδους της πρόσφατης ιστορίας μας κατά τις οποίες κυριάρχησαν αιματηρές εμφύλιες συγκρούσεις. Διάφορες ομάδες αμφίβολης προέλευσης προχωρούν και σε πράξεις βίας σε πανεπιστήμια, νοσοκομεία, σε δημόσιους ανοικτούς χώρους.

Η κατάληξη των εν λόγω φαινομένων είναι γνωστή από τη μελέτη της ιστορίας. Και δεν είναι ποτέ ευχάριστη. Γιατί η βία προκαλεί περισσότερη βία ... Ή όπως μας λέει ο σοφός Σολομώντας στις Παροιμίες λ'-33 «άμελγε γάλα και εσταί βούτυρον, εαν δε εκπιέζης μυκτήραν εξελεύσεται αίμα εαν δε εξέλκης λόγους εξελεύσονται κρίσεις και μάχαι» ή σε μια πιο σύγχρονη μετάφραση «όστις χτυπά το γάλα, εκβάλλει βούτυρον και όστις εκθλίβει την ρίνα εκβάλλει αίμα και όστις ερεθίζει οργήν, εκβάλλει μάχας».

Συμπέρασμα. Οι αντικοινωνικές συμπεριφορές που πολλαπλασιάζονται στη χώρα μας δείχνουν ότι δεν εκτιμούμε τη ζωή και την υγεία, κι ας ευχόμαστε συνέχεια «πρώτα η υγεία», «εις υγεία» κι «αν έχουμε υγεία όλα τα άλλα τα βρίσκουμε». Απαιτούμε τον σεβασμό των άλλων αλλά οι περισσότεροι δεν δείχνουμε σεβασμό προς τους πλησίον μας, προς τους συμπολίτες μας, προς τους ξένους - τους οποίους οι πρόγονοί μας, τους οποίους τόσο συχνά επικαλούμαστε, θεωρούσαν ιερούς. Και με τις απερίσκεπτες συμπεριφορές μας ως υποψήφιοι αυτόχειρες ή επίδοξοι δολοφόνοι προκαλούμε πόνο στους δικούς μας και στην κοινωνία γενικότερα …Ας μετανοήσουμε όσο είναι ακόμη καιρός!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γνωμικά - Παροιμίες