09 Ιανουαρίου 2018

Απολογισμός του 2017

Ανασκόπηση των άρθρων που δημοσιεύτηκαν σε αυτή τη στήλη για λιγότερο πόνο από άγνοια, απροσεξία, κακές συνήθειες, ή και αδιαφορία
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 9 Ιανουαρίου 2018 στη στήλη Προστασία του Πολίτη και Καθημερινότητα-314)

Ας αρχίσουμε με την ευχή ο Νέος Χρόνος να είναι γεμάτος σωφροσύνη, ηρεμία και έμπρακτη αλληλεγγύη προς τον «πλησίον». Κι αντί ευχής για Υγεία, ας ευχηθούμε πρώτα απ’ όλα να αλλάξουμε όσες καθημερινές συνήθειες επιβαρύνουν μακροπρόθεσμα την Υγεία μας! Θυμηθείτε: κάθε νέα χρονιά, κάθε νέα ημέρα είναι μια ακόμη ευκαιρία για νέα αρχή, για αλλαγή πορείας, για νέες αποφάσεις και για νέους στόχους. Γιατί κάθε καινούργια μέρα είναι και η πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής μας!

Ποιο είναι άραγε το μήνυμα που προσπαθεί να περάσει αυτή εδώ η στήλη; Πολύ απλά η πρόληψη ατυχημάτων και καταστροφών, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας και ο περιορισμός του ανθρώπινου πόνου που οφείλεται σε άγνοια, απροσεξία, κακές συνήθειες, ή και σε αδιαφορία. Κάνοντας λοιπόν έναν απολογισμό του χρόνου που πέρασε ας ξεφυλλίσουμε όλα τα άρθρα που δημοσιεύτηκαν στη στήλη αυτή το 2017, σταχυολογώντας τα χρησιμότερα …

Ξεκινήσαμε με τα τροχαία και τα μέτρα που παίρνει το Βέλγιο για την πρόληψή τους. Νυκτερινά λεωφορεία για τις γιορτές, νηφάλιοι οδηγοί, μείωση των ορίων ταχύτητας σε συνδυασμό με αυστηρότερα πρόστιμα. Και τέλος συστήματα σύντομης στάθμευσης έξω από φαρμακεία, τράπεζες, περίπτερα και άλλα καταστήματα. Στα τροχαία αναφερθήκαμε κατ’ επανάληψη και κατά τη διάρκεια του έτους αφού αυτή η μάστιγα οφείλεται κυρίως στην ανωριμότητα των ελλήνων οδηγών.

Αναλύσαμε τις αρμοδιότητες του κράτους για να δούμε αν και πως μπορεί να υλοποιηθεί η υπόσχεση για λιγότερο κράτος και καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως το ζητούμενο πρέπει να είναι καλύτερο και αποτελεσματικότερο κράτος. Μάλιστα, αυτό δεν το εξειδικεύσαμε μόνο στον τομέα της προστασίας του πολίτη από ατυχήματα και καταστροφές αλλά συγκρίναμε και τις διαδικασίες έκδοσης άδειας οδήγησης και πινακίδων κυκλοφορίας μεταξύ Βελγίου και Ελλάδας για να δείξουμε το υπερβολικό κόστος, την κακή εξυπηρέτηση του πολίτη και την μεγάλη ανάγκη για μεταρρυθμίσεις.

Ένα σημαντικό θέμα δημόσιας υγείας που μας απασχόλησε αρκετές φορές μέσα στο 2017 ήταν η προστασία από το παθητικό κάπνισμα – οι βλαβερές επιπτώσεις και οι προσπάθειες για τον περιορισμό του με την εφαρμογή του σχετικού νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους. Αναφερθήκαμε στις προσπάθειες που γίνονται και στα Χανιά για την ευαισθητοποίηση των πολιτών με εκδηλώσεις, μαντινάδες αλλά και καταγγελίες όταν χρειάζεται.

Εξηγήσαμε τη σημασία της σωστής λειτουργίας του 112, του ενιαίου ευρωπαϊκού αριθμού επειγόντων, τις ευρωπαϊκές προόδους και τις τραγικές καθυστερήσεις της ελληνικής πολιτείας σε αυτό τον τομέα. Αναφερθήκαμε επίσης στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι εθελοντές χωρίς τις οποίες η κοινωνία μας δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε μια σειρά από προκλήσεις τις οποίες αδυνατεί ή δεν θέλει να αντιμετωπίσει η πολιτεία.

Μιλήσαμε με τον αστυνομικό διευθυντή Χανίων για την αστυνόμευση. Με τον διευθυντή δημόσιας υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων για την δημόσια υγεία. Και με τον Χρήστο Λιονή, καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης. για τις προσπάθειες υποστήριξης, μέσω του προγράμματος TiTAN, των οικογενειακών ιατρών ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα προβλήματα υγείας των Κρητικών. Αναφερθήκαμε επίσης σε μια σειρά από ανούσια θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα σε αντίθεση με πολλά ουσιαστικά ζητήματα της καθημερινότητας που θα έπρεπε να μας απασχολούν όλους.

Μας απασχόλησε η ελλειμματική παιδεία που οφείλεται βασικά στις παραλείψεις των γονέων, αλλά και το πρόβλημα της ισότιμης ένταξης των ανάπηρων, τομέα στον οποίο η κοινωνία μας υστερεί δραματικά. Αναφερθήκαμε στις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλουν γονείς, εκπαιδευτικοί, και ηγεσίες για να περιοριστούν οι αντικοινωνικές συμπεριφορές των νεοελλήνων. Συμπεριφορές οι οποίες δείχνουν πως τελικά μερικοί συμπολίτες μας δεν αγαπούνε τη ζωή και την υγεία, ούτε τη δική τους ούτε των άλλων αλλά συμπεριφέρονται ως υποψήφιοι αυτόχειρες και επίδοξοι δολοφόνοι.

Άλλο μεγάλο θέμα η προστασία από τις ψευδείς ειδήσεις και τη μετα-αλήθεια, ένα φαινόμενο που συνδέεται με την υποβάθμιση της κριτικής σκέψης των πολιτών, τη σεχταροποίηση της κοινωνίας αλλά και με την ευρεία και εύκολη κυκλοφορία ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών μέσω του διαδικτύου.

Σε μια σειρά άρθρων περιγράψαμε με λεπτομέρειες το σύστημα ανακύκλωσης και αξιοποίησης απορριμμάτων στο Βέλγιο, πρωταθλητή της ΕΕ στον τομέα αυτό και αναρωτηθήκαμε ποιοι καταστρέφουν την Κρήτη γεμίζοντας την σκουπίδια. Αναφερθήκαμε επίσης σε κάποια μέτρα που μπορούμε να λάβουμε ως πολίτες για να σώσουμε την ελληνική φύση, ιδίως τις όμορφες και προστατευόμενες περιοχές του νησιού μας.

Όπως και τις προηγούμενες χρονιές αναφερθήκαμε σε απλά μέτρα για την προστασία από τους καλοκαιρινούς κινδύνους αλλά και από τα ατυχήματα κατά την διάρκεια των εορτών. Περιγράψαμε για άλλη μια φορά τα μέτρα προστασίας ατόμων και περιουσιών από σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες και καταιγίδες. Εξηγήσαμε επίσης τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που έχουμε διακοπή ρεύματος και ηλεκτροπληξία καθώς και πως μπορούμε να αποφύγουμε τους κινδύνους από αγροτικές εργασίες.

Τέλος, με κάπως πιο ρομαντική διάθεση συντάξαμε αφενός το «Γράμμα σ’ ένα γιασεμί» προσπαθώντας να δείξουμε ότι η πραγματικότητα δεν είναι δύσκολο να αλλάξει αν το θελήσουμε. Και αφετέρου μεταφράσαμε το ποίημα «Ο γεροπαράξενος», για να εξηγήσουμε ότι θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε στους ηλικιωμένους με ευγένεια και ενδιαφέρον γιατί κάποτε ήταν κι αυτοί νέοι με όνειρα, αισθήματα και δίψα για ζωή!

Γνωμικά - Παροιμίες